Logo Stichting Groene Pedagogiek

Ontmoet Laurien van der Vaart

Ik ben Laurien van der Vaart, gastdocent natuur en duurzaamheid en begeleider van natuuractiviteiten.
Voor basisscholen in o.a. Haarlem, Amsterdam en Lelystad geef ik gastlessen over uiteenlopende natuuronderwerpen. Daarnaast begeleid ik naschoolse natuurclubs voor kinderen in Haarlem en Amsterdam, zodat de kinderen hun eigen omgeving, en alles wat daar leeft, kunnen ontdekken.

 

Zelf ontdekken en beleven staat bij mij altijd centraal. Op die manier worden kinderen nieuwsgierig en uitgedaagd en blijft kennis beter ‘hangen’. Daarbij heb ik een sterke voorkeur voor een serie van activiteiten, in plaats van losse lessen of activiteiten. Op die manier komt een duurzame verbinding tussen kinderen en natuur tot stand.

Ik zie ‘natuur’ niet als een leuk uitje naast de reguliere lessen of activiteiten(hoewel de lessen en activiteiten zeker door kinderen worden gewaardeerd), maar als integraal onderdeel van het leven van kinderen. Natuur gaat niet alleen over natuur. Kinderen leren buiten niet alleen van alles over de wereld om hen heen, ze ontwikkelen allerlei belangrijke vaardigheden,  zoals motorische vaardigheden en samenwerken.

Ook vakken als rekenen, taal, wereldoriëntatie of geschiedenis kunnen prima buiten. Dan ben je namelijk in de ‘echte wereld’ en daar kan je meteen ervaren wat je leert.

 

Ik werk graag op scholen voor speciaal onderwijs (SBO en SO). Juist voor veel van deze kinderen is het ontdekken en beleven van hun eigen omgeving met alle zintuigen een zeer verrijkende en stimulerende ervaring. Ik maak regelmatig mee dat kinderen bij de buitenlessen vaardigheden en gedrag laten zien dat de vaste (binnen)leerkracht verbaast! Ik heb meegemaakt dat een paar kinderen een SO-school spontaan gingen samen werken om een sneeuwpop te maken. Of dat een kind met spasmen een kwartier lang een takje vasthield, terwijl dat op school met een potlood maar een paar minuten lukte. Of kinderen met concentratieproblemen, die buiten opeens volledig gebiologeerd zijn door een regenworm op hun hand.

Wil je meer weten over mijn werkzaamheden of ben je op zoek naar mijn contactgegevens, neem dan gerust een kijkje op de website Buitenpaden. Op mijn website vind je leuke gratis downloads; o.a. inspiratie voor natuuractiviteiten en wat natuur allemaal voor kinderen doet.

Linken? Bekijk hier mijn LinkedIn-profiel.